Welcome!

СБУ змінила підозри для олігарха Дерипаски та його підлеглого

Читать на русском

СБУ змінила підозри для олігарха Дерипаски та його підлеглого

СБУ змінила підозри для олігарха Дерипаски та його підлеглого

Служба безпеки України змінила підозри для російського олігарха Олега Дерипаски та підлеглого йому члена наглядової ради ПАТ «ЗАлК» Олексія Арнаутова.

Про це редакція 368.media дізналася з повідомлення Офісу генпрокурора.

Правоохоронці підозрюють їх у причетності фінансування збройної агресії Росії в Україні. Дерипаска отримав заочне повідомлення про підозру, а двох керівників компанії «Глухівський кар’єр кварцитів» співробітники СБУ затримали.

«За матеріалами слідства, ці двоє фігурантів допомогли бізнесмену з РФ привласнити виробничі потужності кар’єра у 2012 році, попри заборону на їхній продаж. З того часу і до початку повномасштабного вторгнення РФ керівництво видобувної компанії постачало до Росії оптові партії гірських порід для виплавки сталі. Отриману з України сировину компанії російського мільярдера продавали підприємствам військово-промислового комплексу країни-агресора для виробництва балістичних ракет, зокрема типу «Іскандер», – пояснює СБУ.

Дерипаска, своїми умисними діями, які виражались у організації вчинення злочину, діючи у складі організованої групи, перебуваючи на посаді генерального директора ОК «Русал» (будучи наділеним владними повноваженнями) та будучи його найбільшим акціонером, на виконання розробленого ним злочинного плану, за безпосереднім вчиненням злочинних дій Арнаутовим О.М., Рістік Суркуніс О. та Лисенком О.В., діючи умисно та в інтересах ОК «Русал», на шкоду ВАТ «ЗАлК» та економічним інтересам України, достовірно усвідомлюючи, що зобовʼязання афілійованої до ОК «Русал» — власника контрольного пакету акцій ВАТ/ПАТ «ЗАлК» компанії Velbay Holdings Limited не виконані, в процесі судового оскарження

приватизаційних договорів, що передбачало повернення ПАТ «ЗАлК» під контроль держави, та в порушення п.п. 28 п. 9.3, п. 9.4 Статуту ПАТ «ЗАлК», вимог ч. 3 ст. 33 Закону України «Про акціонерні товариства», організував незаконне відчуження корпоративних прав ПАТ «ЗАлК» на ДП «ГКК», без експертної оцінки його активів, передбаченої ч. 1 ст. 169 ГГК, та обернення його активів на користь ОК «Русал», в результаті чого ПАТ «ЗАлК» у І півріччі 2012 року недоотримано грошові кошти у сумі 14,96 млн гривень, чим завдано шкоди (збитку) ПАТ «ЗАлК» на зазначену суму. Незаконними діями Дерипаски О.В. завдано державним інтересам в особі ПАТ «ЗАлК» збитків на загальну суму 14,96 млн гривень, що є особливо великим розміром, оскільки більше ніж в 600 разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян, встановлений на 2012 рік.

Таким чином, своїми умисними діями Дерипаска О.В. вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК. Також він підозрюється за ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 209 КК та за ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 28 ч. 4 ст. 110-2 КК. За даними правоохоронців, імпортовану продукцію окупанти використовували для серійного виготовлення бойових дронів та радіолокаційних систем.

Арнаутову заочно висунуто підозру за ч.5 ст.27, ч.5 ст.191 КК.




Экспертно

Поиск

Теги