Welcome!

СБУ: з Болгарії екстрадували організатора «схем для ухилянтів»

За даними відомства, більше двох років чоловік переховувався від правосуддя на території Євросоюзу

З Болгарії в Україну екстрадували організатора «схем для ухилянтів», повідомила в телеграмі пресслужба Служби безпеки України.

За даними відомства, більше двох років чоловік переховувався від правосуддя на території Євросоюзу, але завдяки співпраці з європейськими партнерами його розшукали, затримали і повернули в Україну для притягнення до відповідальності.

У СБУ нагадують, що наприкінці січня 2023 року у різних регіонах України затримали сімох його спільників. За даними слідства, вони продавали чоловікам призовного віку підроблені документи для виїзду з України – насамперед йдеться про фіктивні меддовідки щодо непридатності до служби за станом здоров’я.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили затриманому про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ⁠ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);
  • ⁠ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України);
  • чч. 1, 4 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів).

Наразі чоловік перебуває під вартою. Щодо нього та його спільників триває досудове розслідування.

Раніше міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко заявив, що у базах поліції є дані про сотні тисяч людей, які, можливо, ухиляються від військової служби.

За даними журналістів, від початку повномасштабного російського вторгнення і до кінця серпня 2023 року з метою уникнення служби у війську нелегально перейшли кордон із сусідніми країнами 19 740 українських чоловіків

В Україні від 24 лютого 2022 року, дня повномасштабного вторгнення Росії, запроваджено воєнний стан. Тоді ж оголосили загальну мобілізацію. Відтоді Верховна Рада регулярно продовжує строки дії воєнного стану і мобілізації.

Форум




Экспертно

Поиск

Теги