Welcome!

Шмигаль оцінив прибутки від заморожених активів Росії у 5-8 мільярдів євро. Це вдвічі більше оцінки Єврокомісії

шмигаль

Прибутки від заморожених російських активів у Європі у 2024 році можуть скласти 5-8 мільярдів євро.

Таку оцінку прем’єр-міністр Денис Шмигаль озвучив, відкриваючи засідання Кабміну, передає пресслужба уряду.

"Вітаємо ініціативи наших європейських партнерів щодо передачі Україні доходів, які згенеровані російськими замороженими активами. У 2024 році такі прибутки можуть скласти сумарно 5-8 млрд євро", – сказав Шмигаль

Він нагадав, що у Гаазі на початку квітня запрацював Міжнародний реєстр завданих агресією РФ збитків, який стане частиною міжнародного Компенсаційного механізму.

"Водночас працюємо над створенням Компенсаційної комісії та Компенсаційного фонду, який має наповнюватися за рахунок всіх конфіскованих російських активів", – додав голова уряду.

Читайте також: У Євросоюзі заморозили 37 млрд євро приватних та 208 млрд євро державних активів РФ, – єврокомісар

Як повідомлялося, раніше високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель оцінив доходи від заморожених російських активів у близько 3 мільярдів євро на рік, ці кошти планують спрямувати на військову та цивільну підтримку України.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн вважає можливим виділення Україні першого мільярда євро від прибутків із заморожених активів РФ вже 1 липня. Але для цього Євросоюз має швидко ухвалити необхідні рішення.

При цьому влада ЄС дозволила європейському депозитарію Euroclear, у якому зберігається більша частина заморожених активів російського центробанку, залишити собі отримані від їх інвестування прибутки у 2022 та 2023 роках на загальну суму близько 5 мільярдів євро. Таким чином, ці кошти не будуть передані Україні в рамках рішення, яке наразі обговорюється у ЄС, писало видання Politico.

Автор: Михайло Орлюк




Экспертно

Поиск

Теги