Welcome!

«Право, а не обов’язок». Костенко пояснив, чому е-кабінет військовозобов’язаного не буде обов’язковим

За словами Романа Костенка, е-кабінет військовозобов’язаного має запрацювати 18 травня – цього дня вступає в дію закон про мобілізацію.

У законі про мобілізацію реєстрацію в електронному кабінеті військовозобов’язаного зробили необов ʼязковою, оскільки не всі українці мають доступ до Інтернету, а також – якщо його не вдасться вчасно запустити. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив народний депутат від «Голосу», секретар парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко.

«Міністерство оборони дуже просило, дуже наполягало на цьому (обовʼязковій реєстрації в е-кабінеті – ред.). Але, наприклад, я знаю випадки населених пунктів, в яких просто немає Інтернету. Знаю людей, які там не мають навіть кнопочних телефонів. Просто вони їх не мають. Багато хто не може користуватись... А за це ж йде відповідальність, безпосередньо, якщо ти його (е-кабінет – ред.) не зробив. А так тобі дали можливість. Хочеш, будь ласка, якщо в тебе є, йди в Інтернет – іди й заповнюй, заводь собі електронний кабінет», – сказав Костенко в ефірі програмі «Свобода Live».

За його словами, е-кабінет військовозобов’язаного має запрацювати 18 травня – цього дня вступає в дію закон про мобілізацію.

«Нам сказали, що зроблять все можливе для того, щоб він запрацював ( до 18 травня – ред.). Досить були впевнені. І звичайно, ми заклали долю сумнів на це. І зробили його правом, а не обов’язком. Але все ж таки Міністерство оборони сказало, що вони зроблять все можливе для того, щоб він запрацював. Тому чекаємо 18-го числа. Сподіваємося, він запрацює. І це спростить життя багатьом людям», – зазначив Костенко.

Нардеп додав, що, згідно з законом про мобілізацію, оновити дані можна буде трьома способами: через військкомат, ЦНАП та е-кабінет. За словами Костенка, постановка на облік, зокрема, допоможе ТЦК залучати військовозобовʼязаних необхідних спеціальностей.

«Ти оновлюєш свої дані, ти стаєш видимим для ТЦК. Вони бачать взагалі, хто ти, що ти, де ти живеш, який в тебе номер телефону, чим ти займаєшся, яка в тебе військово-облікова спеціальність. Тобто вони бачать, що ти є, можуть тобі направити повістку, передати її, тому що ти їм, до прикладу, підходиш», – розповів депутат.

Верховна Рада 11 квітня ухвалила закон про вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Це рішення підтримали 283 народні депутати – переважно із владної партії «Слуга народу» та союзних їй фракцій і груп. Із остаточного варіанту документа зникло положення про умови демобілізації військових. 16 квітня закон підписав президент України Володимир Зеленський.

Документ, серед іншого, передбачає, що чоловіки у віці 18-60 років зобов’язані протягом 60 днів оновити свої облікові дані у військкоматі, центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або в електронному кабінеті призовника. Також військовозобов’язані на час дії воєнного стану повинні постійно мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти їх на вимогу поліції чи працівників ТЦК.

Форум




Экспертно

Поиск

Теги