Welcome!

Російські мільярдери Фрідман та Авен виграли суд щодо санкцій ЄС, але обмеження ще діють (оновлено)

михайло,фрідман

Суд Європейського Союзу погодився з тим, що причини для включення російських олігархів Михайла Фрідмана та Петра Авена у санкційні списки були недостатньо обґрунтованими

Відповідне рішення було оприлюднено на сайті судової інстанції, передає The Moscow Times.

У документі йдеться, що Фрідман (громадянин Росії та Ізраїлю) та Авен (громадянин Росії та Латвії), будучи основними акціонерами "Альфа-груп", були включені до санкційних списків ЄС за рішенням Ради ЄС, бо їх вважали пов’язаними з підсанкційними особами, а також із президентом РФ Володимиром Путіним.

Під час судового розгляду бізнесмени наполягали, що докази, надані Радою ЄС, є ненадійними і не заслуговують на довіру. Суд ЄС погодився з тим, що причини для включення бізнесменів у списки санкцій були недостатньо обґрунтованими, і, крім зняття санкцій, зобов’язав Раду ЄС сплатити судові витрати.

Водночас, як пише Європейька правда, за процедурою, у Суді ЄС оскаржуються не санкції як такі, а конкретне рішення Ради ЄС. Авен та Фрідман оскаржували чинне на час їхнього позову рішення від 2022 року. Утім, воно все одно вже перестало діяти – його замінило санкційне рішення 2023-го, а далі 2024 року.

Попри те, що юридично рішення ЄС не впливає на дію чинних обмежень щодо олігархів, воно створює політичні проблеми для продовження санкцій на наступні періоди. Зокрема, у період до 2022 року після подібних рішень Суду Євросоюз був змушений припинити поновлення санкцій щодо більшості поплічників президента-втікача Віктора Януковича, які були внесені у санкційний список у 2014 році.

Як повідомлялося, співзасновники російської "Альфа-груп" Пьотр Авєн, Михайло Фрідман, Гєрман Хан і Олексій Кузьмічов потрапили під санкції ЄС і Великої Британії в березні 2022 року. У серпні 2023 року їх включив до свого санкційного списку Мінфін США.

Також у серпні 2023 року Бюро економічної безпеки повідомило про підозру Фрідману у справі про відмивання 100 млн грн через колишній "Альфа-Банк".

У вересні СБУ повідомила про ще одну підозру Фрідману. За даним слідства, з початку повномасштабного вторгнення РФ Фрідман профінансував декілька військових заводів країни-агресора на 2 мільярди рублів. Крім того, страхові компанії Фрідмана взяли на себе страхування військової техніки, а також життя і здоров’я російських загарбників на фронті.

Автор: Юлiя Недашківська




Экспертно

Поиск

Теги