Welcome!

НАТО хоче відкрити центр оборонної підготовки для військових з України, – ЗМІ

Picture

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Північноатлантичний альянс має намір запустити центр оборонної підготовки, аналізу та освіти для українських військових. Цей проєкт доповнить навчальну місію ЄС та наявні програми союзників. Про це повідомляє El Pais.

У повідомлення йдеться, що центр оборонної підготовки допоможе Україні не тільки у військовій підготовці солдатів і військовослужбовців, а й має на меті навчити їх стратегії та управлінню оборонною адміністрацією.

Головна ціль проєкту – підвищити рівень підтримки країни й допомогти привести її сили у відповідність до стандартів Альянсу, до якого вона прагне одного разу приєднатися.

Зазначимо, що досі Альянс уникав кроків, які могли б бути витлумачені Росією як загроза. За цією причиною саме члени Альянсу – на двосторонній основі або у складі груп – надавали Україні військову техніку та навчання.

Однак саме центр оборонної підготовки являє собою зміну філософії в цьому відношенні й новий елемент нових відносин між НАТО і Києвом.

Наразі 31 союзник по військовій організації вже обговорює, як буде фінансуватися новий проєкт: чи буде він фінансуватися із загальних рахунків НАТО, чи з бюджетного фонду.

Також обговорюють, який тип інструкторів буде в ньому працювати:

  • це можуть бути інструктори, розміщені на новій базі,
  • або персонал, направлений членами НАТО на коротший термін.

Міністри оборони НАТО незабаром остаточно узгодять деталі проєкту. Очікується, що він отримає остаточне схвалення на саміті у Вашингтоні в липні.

BAGNET нагадує, що країни НАТО значно збільшили інвестиції в оборону. Так, у 2024 році 18 з 31 країни НАТО виділять на оборону 2% від сукупного ВВП. Загалом, за словами Столтенберга, у 2024 році члени НАТО в Європі планують інвестувати в оборону 380 млрд доларів.

Підготував: Сергій Дага




Экспертно

Поиск

Теги