Welcome!

Обмежено придатні, гроші за відпустку, психологи і ВЛК: що змінить для військових щойно підписаний закон

Від сьогодні змінюється низка норм для військових. На фото бійці 126-ї окремої бригади територіальної оборони працюють з гаубицею Д-30 на Херсонщині, березень 2024-го

2 квітня президент України підписав закон №10313 щодо змін у забезпеченні прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист. У порівнянні з першим читанням, до кінцевого варіанту низка норм були або змінені, або вилучені взагалі. Яким є фінальний варіант закону, що сьогодні змінюється в умовах служби, як це вплине на військових? Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) пояснюють разом з одним із співавторів закону, народним депутатом України від фракції «Голос» Ярославом Юрчишиним.

Права військових публікувати фото і відео в соцмережах

Саме ця норма закону викликала найбільше критики із боку суспільства, і її в остаточній версії закону немає. У першому читанні проєкту фігурувала норма, яка забороняла військовослужбовцям поширювати в медіа та інтернеті інформацію, що дає змогу визначити геопросторові дані про військові об’єкти, військові частини (підрозділи) та військовослужбовців під час виконання завдань; характер цих завдань, сили та засоби, залучені до їхнього виконання. Норму особливо активно розкритикували ті ISINT-розслідувачі, які допомагають ЗСУ.

«Логіки існування цих положень в даному законопроєкті немає, бо це вже і так врегульовано внутрішніми законними актами – Генерального штабу чи Збройних сил. А ці положення викликали жваву критику, бо в них вбачалося, що це буде цензура, особливо в соціальних мережах. Йшлося не про це, але, оскільки було викликане неоднозначне трактування, це положення вилучене взагалі», пояснює Ярослав Юрчишин.

Можливість перебування військовослужбовців на лікуванні до 12 місяців, зокрема, за кордоном, без потреби щочотири місяці проходити ВЛК

Досі військовий, який перебуває на довгостроковому лікуванні, зокрема, за кордоном, мав через кожні чотири місяці проходити військово-лікарську комісію (ВЛК) й повертатися до України для підтвердження, що він дійсно має проблему зі здоров’ям, і зараз вона на стадії вирішення, але лікування ще триває. Тепер же – фактично на весь термін лікування спрощується передача інформації про стан здоров’я: це має робитися автоматично і дистанційно.

Грошова виплата в разі загибелі військовослужбовця на рівні 15 мільйонів гривень

До цього виплати на суму в 15 млн. грн здійснювалися за указами президента України й не були затверджені на рівні закону.

«Аби не було складнощів із тим, де брати кошти, не треба було доводити, що людина може на них претендувати – тут було вирішено це на рівні законодавства. Від цієї позитивної ініціативи, яка була оперативно впроваджена в 2022-му році за ініціативи президента – зараз це вкорінено у законодавчу систему», – каже Юрчишин.

Якщо військовослужбовець загинув після 24 лютого 2022-го року, але до того, як Закон запрацює – це не впливає на можливість родини отримати компенсацію.

Дозвіл брати цивільних на посади військових капеланів

Переважна більшість священиків – це цивільні особи, й їхній доступ до війська мав би бути обмежений. Проголосована депутатами норма дозволяє капелану бути цивільною людиною, але мати доступ до війська аж до лінії фронту, і це не буде порушенням. Військовий керівник, який допустить на передову священника – не буде нести відповідальності. Ще один пункт цієї норми – заборона брати капеланами представників церкви Московського патріархату (УПЦ МП, РПЦвУ).

«Цей пункт іде на адекватне виконання закону України «Про Службу військового капеланства». Ми впровадили позицію капелана и прирівняли її до певних військових позицій. Заборонено брати на військових капеланів представників тих релігійних організацій, центри яких знаходяться в країні-агресорі. І, наскільки мені відомо, жодного представника із Російської православної церкви в Збройних силах немає», – говорить Ярослав Юрчишин.

Відповідальність за дискримінацію за ознакою статі чи сексуальні домагання

Це – узгодження заборони дискримінації зі статутами ЗСУ. Тут є пряма норма, яка затверджує: що неприпустимо в цивільному житті – те ж саме неприпустимо й в Збройних силах. Відповідальність за порушення у самому законі не прописана (це регулює Кримінальний кодекс), але покарання, в залежності від вчинених дій, може бути від записів в особовій справі до кримінальної.

«Це демонструє, що ми цивілізована країна із цивілізованою армією, крім того – це чітка вимога партнерів України із країн НАТО, вони усі мають відповідні положення в своїх статутах. Інтегруватися в НАТО, не маючи такої норми – це не відповідність стандартам. Це і синхронізація із західними стандартами і приведення до відповідності із діючими законодавчими нормами», – говорить Ярослав Юрчишин.

Можливість звільнення від службових обов’язків військовослужбовців на період хвороби дитини

Норма має стосуватися не лише жінок, але і чоловіків. Але жінки мають пріоритетність в послідовності отримання такої відпустки. До цього – була можливість оформити відпустку за домовленістю із керівником, але вона оформлювалась із зазначенням відпустки з інших причин, а не по хворобі дитини.

Прибирається поняття «обмежено придатний»

Усі, хто отримав статус «обмежено придатного» – протягом 10 місяців (9 місяців після вступу в дію закону й ще місяць після підписання президентом) повторно мають пройти комісії й отримати статус або «придатний», або «не придатний», самого поняття «обмежено придатний» більше немає. Однак, уточнювати сферу, в якій людина може бути задіяна у війську за станом здоров’я, ВЛК може. Ось як це працюватиме:

«Військово-лікарська комісія дає приписи про обмеження певних функцій людини, які вона може виконувати. Наприклад, людина не може бути штурмовиком чи десантником, бо має фізичні чи психологічні особливості, де-факто наче вона «обмежено придатна», але немає цього терміну. Ключове – щоб в самих частинах було розуміння: куди, на які позиції відправляти людину, враховуючи її фізичний стан, щоб для них самих же не було відповідальності, що вони людину із певними особливостями примусили виконувати завдання, яке їй не під силу», – пояснює Юрчишин.

Компенсація за невикористані дні відпустки

У цивільному житті за невикористані дні відпустки людина може отримати компенсацію. На військо досі це не поширювалося. Тепер же, виходячи з рівності прав, військовий, який не зміг за рік відгуляти усі дні відпустки – може забрати їх грошима. Сума компенсації – залежить від заробітної плати, кількості невикористаних днів та виплачується згідно з законом про відпустки. По-суті, розраховується у військовій частині індивідуально для кожної людини.

Закріплення вимоги щодо психологічної підтримки захисника

До цього надання психологічної підтримки у війську не було регламентованим. Затвердження цієї норми – легалізація дій психологів у війську.

«Це створює ресурси на залучення психологів, не створюючи проблем у звітності – чому ці кошти були витрачені на такі ось послуги. По суті – це реальний стан, який введений у норми», – говорить співавтор законопроєкту Ярослав Юрчишин.

2 квітня 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав проголосований депутатами закон, він вступить у дію після того, буде оприлюдненим в газеті Голос України, у Відомостях Верховної Ради України, а також розміщений на офіційному вебсайті Верховної Ради. Публікація законів та інших актів Верховної Ради у цих офіційних друкованих виданнях є офіційним оприлюдненням.

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра., у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім’я не буде розкрите.




Экспертно

Поиск

Теги